USKOMUS - HAVAINTO - TULKINTA - TUNNE - TOIMINTA

I Uskomus & havainto

Tiesitkö, että aivosi käsittelevät joka sekunti yli kaksi miljoona erilaista aistiärsykettä?

Tästä informaatioähkystä tietoiseen mieleesi valikoituu vain viitisenkymmentä. Eli kaikesta, mitä ympärilläsi tapahtuu, olet tietoinen vain murto-osasta. Siihen, mitkä asiat valikoituvat tietoisuuteesi, vaikuttaa uskomuksesi, tunnetilasi ja se mihin keskityt.

Daniel Simonsin ja Christopher Chabrisin psykologisessa tutkimuksessa koehenkilöitä pyydettiin seuraamaan videota, jossa kuusi henkilöä heittelee toisilleen koripalloa. Kesken kaiken kuvaan tallustelee gorilla-asuinen näyttelijä, kääntyy kameraa kohti ja kävelee pois.

Kun koehenkilöiltä jälkeenpäin kysyttiin, oliko videolla ollut mitään tavallisesta poikkeavaa, puolet heistä ei ollut nähnyt gorillaa. Havaitseminen ei ole sama asia kuin näkeminen, sillä niiden välissä on rajoittavana tekijänä tarkkaavaisuus. Näet ja koet siis maailman ympärilläsi sen mukaan, mitä tarkkailet.

Uskomuksesi vaikuttavat siihen, mitä asioita tarkkailet. Se millaiseksi uskot maailman, sellaisena sinä koet maailman, koska näet vain siihen liittyviä asioita!

“Tärkein päätös, jonka voimme tehdä on se, päätämmekö uskoa elävämme ystävällisessä vai vihamielisessä maailmankaikkeudessa.” - Albert Einstein

Mitä luulet, kuinka monta kertaa olet kävellyt kadulla maanneen 50€ setelin tai timanttisormuksen ohitse, koska et uskonut löytäväsi maasta moisia?

Kuulet asioita, joita olet valmistautunut kuulemaan. Näet asioita, joita olet valmistautunut näkemään.

Yllättävän usein sinäkin päätät lopputuloksen - ennen kuin olet edes aloittanut - omilla asenteillasi. Jos olet jo etukäteen päättänyt, että avaimesi ovat hukkuneet tai autolle ei löydy parkkipaikkaa, etsit avaimiasi ja parkkipaikkaa vain paikoista, joissa niitä ei ole. Tarkkaavaisuuteesi valikoituu asenteidesi mukaisesti.

Näetkö kuinka paljon tämän ymmärtäminen ja ennaltaehkäiseminen voisi vaikuttaa rakentavasti sinun arkeesi? Ehkä kuuletkin palautteen rakentavana etkä lannistavana, osaatkin hakea avaimia juuri oikeasta käsilaukusta ja huomaat pientareella 50€ setelin.

Hyvin yksinkertaisilla muutoksilla voit nähdä ratkaisuja ja mahdollisuuksia ongelmien tai haasteiden sijaan. Ratkaisut ovat koko ajan silmiesi edessä, kunhan suostut katsomaan niitä kohti.

Huomisessa artikkelissa opit konkreettisen keinon, millä voit vaikuttaa stressitasoosi ja muuttaa huolet helpotukseksi. Puhumme tulkitsemisesta.

Nähdään huomenna!

PS. Joko seuraat Lepomieltä Instagramissa? Jaan somessa henkilökohtaisia, arkeen sidottuja kokemuksiani ja vinkkejä, kuinka elämästä saa lepomielisempää.

 

 

Kommentit

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Lepomieli Instagramissa

  Something is wrong.
  Instagram token error.
  Load More

  Antti Leponiemi

  antti@lepomieli.fi
  Skype: Lepomieli
  Facebook: Lepomieli

  Lataa ilmaiseksi Mielialamäki -työkirja,

  kirjassa opit kaavan, jolla pystyt nopeasti paikallistamaan tunteesi ja muuttamaan niitä.

  Klikkaamalla "Tilaa" annat luvan lisätä sinut Lepomielen sähköpostilistalle. Mekin vihaamme roskapostia emmekä anna sähköpostiasi kolmansille osapuolille. Kaikki viestintä, jota saat Lepomieleltä, on suunniteltu innostamaan ja tuomaan sinulle uutta arvoa. Kiitos, kun olet kiinnostunut itsesi kehittämisestä!
  - Antti

  Lepomieli