robert-gramner-648456-unsplash

AVAIN 1
Mikä luo tunteen ja kuinka siihen voi vaikuttaa

Tässä artikkelissa paljastan sinulle ensimmäisen avaimen lepomielisyyteen: tunteet.

Tunteet ovat meidän suurin lahjamme, mutta harvoin osaamme käyttää niitä omaksi parhaaksemme. Lukemalla tämän artikkelin opit, mitä tunteiden kanssa EI kannata tehdä ja kuinka saat niistä parhaan hyödyn.

USKOMUS - HAVAINTO - TULKINTA - TUNNE - TOIMINTA

Aivosi käsittelevät joka sekunti yli kaksi miljoona erilaista aistiärsykettä. Tästä informaatioähkystä tietoiseen mieleesi valikoituu vain viitisenkymmentä. Eli kaikesta, mitä ympärilläsi tapahtuu, olet tietoinen vain murto-osasta. Siihen, mitkä asiat valikoituvat tietoisuuteesi, vaikuttaa uskomuksesi, tunnetilasi ja se mihin keskityt.

Miten tunteet vaikuttavat toimintaasi?

Matti on menossa työhaastatteluun. Hän ei ole hyvä esiintymään ja pelkää sosiaalisia tilanteita. Aikaisemmat työhaastattelut ovat yleensä epäonnistuneet ja hän on todella hermostunut. Hän pelkää taas epäonnistuvansa. Matin kädet tärisevät ja hikoilevat.

Keho reagoi epävarmuuteen kuin hengenvaaraan; veri siirtyy lihaksiin, katse kapenee, päätöstenteko heikkenee ja keho valmistautuu taistelemaan hengestään.

Haastattelussa Matti sekoilee sanoissaan eikä pysty pitämään katsekontaktia. Taas jäi työpaikka saamatta.

Matti osallistuu valmennukseen, jossa hän oppii tietoisesti vaikuttamaan tunnetilaansa ja uudelleenohjelmoimaan vanhoja uskomuksiaan. Seuraavan kerran, kun hän menee työhaastatteluun, hän osaakin rentouttaa kehonsa ja löytää kiitollisuuden, innostuksen ja itsevarmuuden. Lihakset ovat rennot, hän näkee lopputuloksen positiivisen kautta, joka vahvistaa aivotoimintaa, luovuutta ja päätöstentekokyky paranee.

Hän ei takeltele sanoissaan ja pystyy olemaan läsnä haastattelussa. Samanlainen tilanne, mutta täysin eri lopputulos.

13_OTQ

I Uskomus & havainto

Oletko kuullut kuuluisasta gorilla-kokeesta? Jos et, lopeta lukeminen ja katso tämä video.

Daniel Simonsin ja Christopher Chabrisin psykologisessa tutkimuksessa koehenkilöitä pyydettiin seuraamaan videota, jossa kuusi henkilöä heittelee toisilleen koripalloa. Kesken kaiken kuvaan tallustelee gorilla-asuinen näyttelijä, kääntyy kameraa kohti ja kävelee pois.

Kun koehenkilöiltä jälkeenpäin kysyttiin, oliko videolla ollut mitään tavallisesta poikkeavaa, puolet heistä ei ollut nähnyt gorillaa. Havaitseminen ei ole sama asia kuin näkeminen, sillä niiden välissä on rajoittavana tekijänä tarkkaavaisuus. Näet ja koet siis maailman ympärilläsi sen mukaan, mitä tarkkailet.

Uskomuksesi vaikuttavat siihen, mitä asioita tarkkailet. Se millaiseksi uskot maailman, sellaisena sinä koet maailman, koska näet vain siihen liittyviä asioita!

“Tärkein päätös, jonka voimme tehdä on se, päätämmekö uskoa elävämme ystävällisessä vai vihamielisessä maailmankaikkeudessa.” - Albert Einstein

Mitä luulet, kuinka monta kertaa olet kävellyt kadulla maanneen 20€ setelin tai timanttisormuksen ohitse, koska et uskonut löytäväsi maasta moisia?

Näet vain asioita, joita olet valmistautunut näkemään. Yllättävän usein sinäkin päätät lopputuloksen - ennen kuin olet edes aloittanut - omilla asenteillasi. Jos olet jo etukäteen päättänyt, että avaimesi ovat hukkuneet tai autolle ei löydy parkkipaikkaa, etsit avaimiasi ja parkkipaikkaa vain paikoista, joissa niitä ei ole. Tarkkaavaisuuteesi valikoituu asenteidesi mukaisesti.

Näetkö kuinka paljon tämän ymmärtäminen ja ennaltaehkäiseminen voisi vaikuttaa rakentavasti sinun arkeesi?  Hyvin yksinkertaisilla muutoksilla voitkin nähdä ratkaisuja ja mahdollisuuksia ongelmien tai haasteiden sijaan. Ratkaisut ovat koko ajan silmiesi edessä, kunhan suostut katsomaan niitä kohti.

Kuinka tämä voisi olla vieläkin parempaa?

II Tulkinta

Tilanne on aina neutraali. Sinä luot tilanteelle merkityksen perustuen omiin arvoihisi ja vanhoihin tapoihin sekä ajatusmalleihin. Onko lasi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä? (Onko maailma ystävällinen vai vihamielinen?)

Kyseessä on molemmilla kerroilla sama lasi, mutta merkitys ja sen tulkinta vaikuttaa näetkö tilanteen positiivisena vai negatiivisena. Tulkinta luo tunteen.

Tämä on äärimmäisen tärkeä asia ymmärtää, jos haluat hallita omia tunteitasi. Se, mitä sinulle sanotaan tai mitä sinulle tapahtuu ei vaikuta siihen, miltä sinusta tuntuu. Vasta oma, henkilökohtainen tulkintasi asiasta luo tunteen. 

Kuvittele, että pyöräilisit keskustaan ja jätät pyöräsi pyöräparkkiin. Kun tulet takaisin, joku toinen on vahingossa laittanut lukkonsa myös sinun pyörääsi niin, ettet saa irroitettua pyörääsi. Sinua kismittää.

Tulkintasi on, että joudut kävelemään, joudut jättämään pyöräsi yöksi kaupunkiin ja saatat myöhästyä seuraavasta tapaamisestasi. Olet vihainen.

Toinen tulkinta tismalleen samasta tilanteesta on, että ONNEKSI pyörääsi ei ole varastettu vaan tuplalukittu! ONNEKSI sinulla on jalat joilla kävellä ja on kiva ilma tai voit hypätä bussiin. ONNEKSI sinulla on pyörä, jota voit käyttää taas huomenna. Olosi on paljon kevyempi, saatat ehkä naurahtaa asialle ja jatkaa eteenpäin.

Kuinka paljon TURHAA KÄRSIMYSTÄ olet joutunut kestämään vain vääränlaisen tulkinnan takia? Kuinka paljon olet yrittänyt HALLITA ympäristöäsi siinä onnistumatta, kun pystyisit saavuttamaan saman lopputuloksen vaikuttamalla omiin asenteisiisi ja tulkintoihisi?

Sinäkin pystyt muuttamaan asioiden merkityksiä, keventämään niitä ja näkemäänkin asioiden positiivisen puolen, ja täten voimaan paljon paremmin. Tiesitkö, että positiivinen ajattelu luo uusia hermoratoja ja vahvistaa luovaa ajattelua ja ratkaisunkykyä?

Kaikki kokevat haasteita, mutta vain menestyjät pystyvät muuttamaan ne mahdollisuuksiksi. Onko sinulla työkalut tulla menestyjäksi?

III Tunne

Tunteet ovat sisäinen navigaattorisi. Tunteesi ilmaisevat sinulle, oletko menossa oikeaan suuntaan. Jos sinulla on paha olla, se ilmaisee, että tilanteesta tulkitsemasi merkitys ei pidä paikkaansa. Kun sinulla on hyvä olla ja sinulla on positiivinen tunnetila, tiedät kulkevasi oikeaan suuntaan.

Tunteella siis ei ole tekemistä tilanteen tai tapahtuman kanssa vaan, mitä tapahtuma saa sinut ajattelemaan. Tunteet auttavat sinua tekemään oikeita ratkaisuja, mutta varo tekemästä tunneperäisiä ratkaisuja! Nämä ovat kaksi eri asiaa.

Se, että jokin asia pelottaa tai tuntuu vaikealta, ei tarkoita, että sitä ei pitäisi tehdä. Se tarkoittaa vain, että olet rakentanut siitä vääränlaisen tulkinnan.

SINÄ ET OLE TUNNE. SINÄ TUNNET TUNNETTA. OLET VAIN PUOLUEETON TARKKAILIJA, JOKA ON HALLINNASSA.

Tunteilla on siis äärimmäisen suuri merkitys elämässäsi, koska tunteesi muovaavat maailmaasi. Kun sinulla on hyvä olla, teet hyviä ratkaisuja. Kutsun tätä linjaukseksi.

Se, mitä näet, on linjauksessa tunnetilaasi.
Se, mitä kuulet, on linjauksessa tunnetilaasi.
Se, millaisia ideoita ja ajatuksia saat, on linjauksessa tunnetilaasi.

Jatketaan edellistä polkupyöräesimerkkiä. Jos lähdet vihaisena kävelemään seuraavaan tapaamiseen, saatat laittaa musiikin soimaan, vedät hartiat korviin ja astelet päättäväisesti katse maahan luotuna. Et näe etkä kuule mitään vaan olet hautautunut omiin negatiivisiin ajatuksiisi.

Jos taas olosi onkin kevyt ja osaat nauttia uudesta kävelytilanteesta, katselet ympärillesi, ihailet mitä näet ja sattumalta huomaatkin kuinka tien toisella puolella ystäväsi pyöräilee samaan suuntaan. Huikkaat hänelle, hän pysähtyy ja ottaa sinut tarakalle. Pääsetkin tapaamiseesi ajoissa ja samalla sait vaihtaa kuulumiset ystäväsi kanssa. Kaiken kukkuraksi hän kutsui sinut syntymäpäivilleen, jossa tapasitkin sen mahtavan ihmisen ensimmäisen kerran, josta myöhemmin tuli puolisosi.

Toisin sanoen kaikki on mahdollista. Ja jos asiat eivät mene suunnittelemallasi tavalla, jotain parempaa on aina tulossa! Mutta jos olet valmistautunut uhkaavaan ja epäonniseen maailmaan, tunnetilasi ei ole linjassa uusien mahdollisuuksien kanssa, ja tulet kävelemään niiden ohi. 

Tunteet eivät hallitse sinua enkä suosittele tekemään pelkästään tunneperäisiä ratkaisuja (Avaimet lepomieleen -verkkovalmennuksessa opetan kuinka tehdä oikeasti hyviä valintoja), mutta tunteet ohjaavat sinua helppouteen, keveyteen ja parempaan oloon. 

IV Toiminta

Tunnet tunteet kehollasi.

Jos sinun pitäisi esittää masentunutta, millaisen asennon ottaisit? Laskisit hartiat lysyyn ja katseen maahan. Hengitys olisi pinnallista ja puhe hidasta.

Entä onnellinen? Otat heti mairean hymyn, selkäsi suoristuu ja hartiat rentoutuvat. Katsot optimistisesti ylöspäin, hengitys on vahva ja askel kevyt. Kehosi ilmaisee tunteitasi ellet tietoisesti toimi toisin.

Keskity ensin nostamaan oma tunnetilasi, toimi vasta sitten. Älä yritä laittaa lasta nukkumaan ennen kuin olet rauhoittanut itsesi - muuten syntyy sota.

Älä tee sitä myyntipuhelua ennen kuin olet aktivoinut tunnetilan, joka ilmentää onnistumista ja arvostusta.

Tunne ohjaa sinut oikean tiedon äärelle.

 

ENSIN TUNNE - SITTEN TOIMINTA

Voit jatkaa elämääsi niin kuin tähänkin asti; yrittää hallita ulkoisia tilanteita, mitä muut ajattelevat sinusta tai kuinka muut toimivat. Tai voit ottaa todellisen hallinnan ja oppia hallitsemaan ensin omaa sisäistä maailmaasi. Kun pystyt hallitsemaan oman asenteesi ja siten tunnetilasi, pystyt vaikuttamaan taianomaisesti myös ympäristöösi.

Kun sisäistät nämä periaatteet, seuraavat ovat mahdollista:

⭐️ Löydät fokuksen ja flow:n täydellisen tasapainon.
⭐️ Elämästäsi tulee kevyempää ja helpompaa
⭐️ Osaat muuttaa haasteet mahdollisuuksiksi
⭐️ Uudenlainen keveys tulee näkymään kaikissa elämäsi osa-alueissa⭐️ Olet tuotteliaampi ja tehokkaampi töissä
⭐️ Olet enemmän läsnä rakkaillesi
⭐️ Sinulle tarjotaan mahdollisuuksia, joiden ei pitäisi olla mahdollisia

Jos ylläolevat mahdollisuudet houkuttelevat, haluat päästää irti turhasta kärsimyksestä ja olet valmis kevyempään ja helpompaan elämään, tule mukaan nyt alkavalle Avaimet lepomieleen -verkkovalmennukselle.

Avaimet lepomieleen on neljä viikkoa kestävä intensiivinen kurssi, jossa opit kaikki tarvittavat työkalut ja avaimet kevyempään elämään.

Paljastan verkkovalmennuksessa parhaat oppini, joita käytän henkilökohtaisissa valmennuksissani. Nyt sinulla on mahdollisuus saada ne käyttöösi.

TUNTEET OVAT ARVOKAS VOIMAVARA. ON AIKA OTTAA NE KÄYTTÖÖN.

Lepomieli Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More

Antti Leponiemi

antti@lepomieli.fi
Skype: Lepomieli
Facebook: Lepomieli

Lataa ilmaiseksi Mielialamäki -työkirja,

kirjassa opit kaavan, jolla pystyt nopeasti paikallistamaan tunteesi ja muuttamaan niitä.

Klikkaamalla "Tilaa" annat luvan lisätä sinut Lepomielen sähköpostilistalle. Mekin vihaamme roskapostia emmekä anna sähköpostiasi kolmansille osapuolille. Kaikki viestintä, jota saat Lepomieleltä, on suunniteltu innostamaan ja tuomaan sinulle uutta arvoa. Kiitos, kun olet kiinnostunut itsesi kehittämisestä!
- Antti

Lepomieli